Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U MAJU 2017.„Ekipa iz komšiluka – poruka iz provincije“

U sklopu projekta Crew from the hood, 22. maja je na tuzlanskom šetalištu „Korzo“ održana akcija prikupljanja poruka građana. U toku akcije građani su na velikom platnu imali mogućnost ostavljati poruke i ukazivati na stvari koje im se ne dopadaju u gradu.
Cilj projekta „Crew from the hood“ je izražen kroz motivaciju donosioca odluka za podsticanje aktivne suradnje, razvoja alternativne kulture, afirmaciju i društveno priznanje za alternativnu kulturnu scenu. Projekat se fokusira na aktivnu alternativnu kulturnu scenu u tri regiona: istočna Bosna i Hercegovina, zapadna Srbija i sjeverna Crna Gora. Aktivnosti su koncentrirane na dvanaest općina u ova tri regiona i zamišljene kroz planirani razvoj, dijalog sa vlastima, kao i kroz gradnju mreže među aktivistima alternativne kulture.

Aktivnosti ORC u Mreži izgradnje mira

Generalna skupština Mreže za izgradnju mira
Mreža za izgradnju mira postoji od 2010. godine kao koalicija koja okuplja 105 organizacija i 15 škola koje rade na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. U Sarajevu je 19.-20. juna održana prva Generalna skupština Mreže za izgradnju mira. Na Skupštini je bilo prisutno 58 predstavnika/ica članica Mreže za izgradnju mira iz cijele Bosne i Hercegovine. Na Skupštini su predstavljeni nalazi izvještaja koji je uradio konsultant Christian Pfeifer. U tom smislu, na Skupštini se razgovaralo o doprinosu organizacija Mreži, o načinima unaprijeđenja rada Mreže i njenoj budućnosti, te je postignut konsenzus o ključnim pitanjima i područjima rada.

Troškove održavanja Skupštine pokrila je Fondacija PeaceNexus koja rad Mreže mira podržava organizacijskim grantom. Ispred ORC Tuzla, na prvoj generalnoj skupštini učestvovala je Ivana Jokić. Više informacija o skupštini možete pronaći na stranici: https://www.mreza-mira.net/.

Fotografije sa skupštine možete pronaći na:
https://www.facebook.com/pg/mreza.mira/photos/?tab=album&album_id=1387625454651578

Radionica strateškog planiranja za Mrežu za izgradnju mira
U okviru Programa izgradnje kapaciteta i tehničke pomoći za uspješno umrežavanje i zagovaranje OCD, koji se realizuje u okviru projekta TACSO 2 – Tehnička asistencija organizacijama civilnog društva, a koji se implementira od strane TACSO VESTA Resursnog centra u periodu februar – juni 2017. godine, u Tuzli je, u periodu 29. – 30. maj održana radionica za članice Mreže izgradnje mira: „Strateško pozicioniranje Mreže za izgradnju mira“.

Tokom dvodnevne radionice učesnici su aktivno radili na ključnim elementima koji će unaprijediti rad i djelovanje mreže u narednom periodu: analiza mrežnog djelovanja, planiranje za promjene, akcije mreže, te kratkoročno i dugoročno planiranje aktivnosti mreže. Facilitatori/treneri na radionici bile su: Svjetlana Marković, Emina Ljubijankić, Emina Hasanagić i Lejla Čamo. U radu radionice učestvovao je i Miralem Tursinović – direktor Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla.

 

Omladinska grupa ORC Tuzla

CAT
Kampanja pod nazivom „CAT – Citizens against terrorism“ je zajednička aktivnost studenata iz Tuzle, Brčkog i Bijeljine, koja za cilj ima podizanje svijesti o pojavi radikalnih i terorističkih pokreta u Evropi i našoj državi. Obzirom da kampanju vode mladi i kreativni studenti – njihova je ideja da javnost animiraju uz pomoć mačaka i time skrenu pažnju na jedan od gorućih problema u ovom trenutku u Evropi i u našoj državi. Pored „online“ dijela kampanje mladi iz 3 grada su imali i niz „offline“ aktivnosti.

Ulična akcija, koja je održana 22. maja i imala je za cilj skupljanje potpisa za peticiju da se 22. maj uvede kao Međunarodni dan borbe protiv terorizma. Želja naših mladih sugrađana je da ova ideja potekne iz Tuzle, iz Bosne i Hercegovine od strane mladih sve tri nacije i religijske grupe. Prikupljenih 430 potpisa je upućeno Ujedinjenim Nacijama, preko ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u.

Nakon ulične akcije i prikupljanja potpisa, na Univerzitetu u Tuzli je održana javna tribina pod nazivom „Da li je BiH plodno tlo za terorizam“ na kojoj su svi zainteresovani studenti imali priliku slušati izlaganja Aide Ganović, psihologinje i stručnog konsultanta OSCE-ove misije u BiH, Adnana Pečkovića, istraživača na temu Nacionalizma u obrazovnim institucijama BiH i Miralema Tursinovića, direktora ORC Tuzla i istraživača na temu Ljudske sigurnosti na Balkanu. Javna tribina je realizovana u saradnji sa OSCE misijom u BiH, a čitava kampanja je podržana od strane „Facebook-a“ i „State departmenta“.


Obje aktivnosti su se prenosile uživo i mogu se pogledati na facebook stranici www.facebook.com/CATBiH

Završna aktivnost kampanje bio je turnir u odbojci na pijesku „Blokiraj terorizam“, održan 28. maja na terenima JKP Pannonica. Učesnici turnira su fer i sportskim nadmetanjem zajednički poslali poruku da u Bosni i Hercegovini nema mjesta radikalnim i terorističkim pokretima! Čestitke pobjedničkoj ekipi "BUCE".

Završene pripreme za osnivanje Vijeća mladih grada Tuzle
Tokom maja su se održavali redovni sastanci predstavnika nevladinih organizacija u Tuzli, kako bi se izvršile potrebne pripreme za osnivanje Vijeća mladih Grada Tuzla. Prije samog osnivanja Vijeća mladih bilo je potrebno definirati statut, usuglasiti se oko ideja za logotip i vizualni identitet ovog omladinskog predstavničkog tijela, te dogovoriti prve aktivnosti poslije osnivanja Vijeća. Članovi ORC-a su vrijedno radili kako bi cijeli proces bio što uspješniji. Omladinski resursni centar će u Vijeću mladih predstavljati Ivana Jokić i Slobodan Blagovčanin i Miralem Tursinović. Osnivačka Skupština Vijeća mladih grada Tuzle biće održana 2. Juna 2017.

SuperGrađani i SuperGrađanke ujedinjeni u borbi protiv mržnje
Na sastanku Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla, koji se održao 4. Maja, predstavnici i predstavnice organizacija članica Koalicije potpisali su Memorandum o saradnji. Na ovaj način su potvrdili spremnost da zajedno grade bolju i tolerantniju lokalnu zajednicu. Naši omladinci Ivana Jokić, Adi Selman i Slobodan Blagovčanin su potpisali memorandum u ime ORC-a.

Nakon što je na prethodnom sastanku Dajana Bakić izabrana za koordinatoricu aktivnosti, Koalicija je ovaj put dobila i zamjenika koordinatora. Član Omladinskog resursnog centra Tuzla, Adi Selman je, većinom glasova izabran za zamjenika koordinatora koalicije. Sastanak je bio prilika za usaglašavanje članova i članica o logotipu Koalicije, ali i priprema za organizaciju prigodne tematske diskusije, kojom je 21. maj u Tuzli bio obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja.

#NeMržnji #NoH8Worldwide w/ Super Građanke i Super Građani

Dan OŠ „Simin Han“
Nakon što je u aprilu, povodom Svjetskog dana planete Zemlje organizirana ekološka akcija, koja je aktivirala omladince i učenike područne osnovne škole „Požarnica“, naša organizacija je imala čast biti pozvana na obilježavanje 71. rođendana Osnovne škole „Simin Han“, čija je područna škola „Požarnica“. Ukupno 150 učenika iz obje škole je učestvovalo u školskoj prirebi, u sklopu koje je direktor škole dodijelio zahvalnicu ORC-u. Nadamo se da ćemo u budućnosti također surađivati. Ovom prilikom rukovodstvu škole i svim učenicima želimo mnogo sreće, uspjeha i petica u budućem radu!

„Priroda i društvo“ na Javorju
Omladinci OGORC-a su održali teambuilding aktivnosti (13. i 14. maj) u prirodi na Javorju. Zajedno sa kolegama iz još nekoliko tuzlanskih omladinskih organizacija odlučili su se za planinarenje kako bi pobjegli od gradske gužve, odmorili se od obrazovnih obaveza, te uz druženje razgovarali o novim aktivnostima za naš grad. Nakon vikenda su se vratili svojim svakodnevnim obavezama napunjenih baterija i spremni za nove pobjede. Naša Mirela Biković je cijelu avanturu zabilježila fotografijama.
Photo: MiBi photography

Je li sloboda govora sloboda vrijeđanja?
Kao proizvod suradnje CET Platforme i OG ORC-a u Američkom Kutku Univerzitetske biblioteke Tuzla je 18. maja održana radionica na temu slobode govora u odnosu na govor mržnje. Voditelji radionice za srednjoškolce su bili Admir Isanović i Ivana Jokić. Učesnici su imali priliku, u sigurnoj i opuštenoj atmosferi, diskutirati o važnosti slobode govora, odgovornosti koju ona nosi i njenim granicama. Na kraju su svi napisali svoje najradikalnije stavove i svaki stav je bio posebno analiziran i zajednički je odlučeno spada li u slobodu govora ili govor mržnje.

„Volontiraj – kreditiraj 2017“
Udruženje Infohouse iz Sarajeva i ove godine sprovodi projekt ''Volontiraj-kreditiraj 2017''. Članica Omladinske grupe ORC, Amina Džananović, je 24.5. imala priliku provesti radni dan u Udruženju Bosper. Amina se upoznala sa radom Udruženja, postignutim rezultatima i planovima za ubuduće, kao i sa radom «Plant» d.o.o. Također je vidjela mašine koje se koriste u proizvodnji sadnica povrća, te se upoznala sa proizvodnjom presadnica jagoda i povrća u plastenicima. Dio svog radnog dana je provela pomažući u sektoru računovodstva i finansija. Na kraju uspješnog radnog dana druženje je okončano degustacijom jagoda iz vlastite proizvodnje.

KAPIJA – 25.5.2017

U centru Tuzle, na „Kapiji“ je 25. maja, prije 22 godine, ispaljena granata koja je usmrtila 71 mladu osobu. Od osnivanja grupe, Omladinci svake godine polažu vijence na Kapiju u spomen na stradale vršnjake.
Pamtimo da se ne ponovi!


 

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине