Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U JULU 2018.


Profesionalna orjentacija kroz pasoš kompetencija
ORC Tuzla je početkom jula pokrenuo projekat “Profesionalna orjentacija kroz pasoš kompetencija”, podržan od strane Ambasade SAD u Sarajevu.

Tim povodom je 12. Jula u prostorijama Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla, sa početkom u 14.00 časova održana konferencija za medije, u cilju promocije i najave novog projekta za mlade, koji realizuje Omladinski resursni centar Tuzla, u saradnji sa Sarajevskom organizacijom S.K.I.L.L.S.

Ciljevi projekta su:
- Analizirati obrazovne institucije na Tuzlanskom kantonu i prezentovati analizu, te na taj način informirati mlade u dvije općine (Lukavac i Živinice) o novim školskim/fakultetskim programima koji su usklađeni sa potrebama tržišta rada.
- Implementacija treninga i razvoj životnih vještina kroz trening "životne i društvene vještine", za 100 učesnika u dvije srednje škole (Lukavac i Živinice).
- Savjetovanje za pasoš kompetencija (20 adolescenta u ranoj dobi osposobiti za donošenje odluke u saglasnosti sa ličnim sposobnostima, interesovanjima i sklonostima, ali i u skladu sa realnim okolnostima, kao što su zahtjevi tržišta rada, odnosno zahtjevi željenog zanimanja i izgledi na tržištu rada).

Projekat će se realizirati u narednih 6 mjeseci i pružit će podršku za najmanje 100 mladih ljudi sa šireg područja Tuzle (Lukavac i Živinice) iz završnih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola.

Zbog godišnjih odmora, ali i ljetnih raspusta, ORC Tuzla, osim priprema za naredne projektne aktivnosti – u okviru projekata podržanih od strane američke ambasade, i drugih, te slanja izvještaja, nije imao većih aktivnosti tokom mjeseca jula. U avgustu nastavljamo sa redovnim aktivnostima kancelarije.

Omladinska grupa ORC Tuzla


Uči, misli i djeluj (UmiD)

Uči, misli i djeluj (UMiD) je jednogodišnja obuka koju organizuje Institut za razvoj mladih KULT, Sarajevo. U periodu od 15. do 21. jula 2018. godine, održana je Ljetna škola koja se sastojala od šestog, sedmog i osmog modula. Modulima su prisustvovali članovi Omladinske grupe ORC-a Samira Aličić, Merima Čokić i Mario Mrkić. UMiD je obuka koja polaznicima nudi mogućnost da steknu samopouzdanje, sagledaju svoje sposobnosti i potencijale, te razviju osjećaj za odgovornost u društvu i steknu vještine timskog rada i liderstva. Obuka je zvanično priznati vid neformalnog obrazovanja, koje mladima pruža mogućnost stjecanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnima na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada. UMiD je namijenjen mladim ljudima od 15-30 godina. Omogućava da mladi postanu aktivni lideri u svojoj lokalnoj zajednici i pomognu u rješavanju problema mladih, upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine, druže se i usavrše sebe.

Tema šestog modula je: “Komunikacija i mediji”, a modul je održan od 15 - 17. 7. 2018. Sažetak modula:
- Osnove komunikacije
- Verbalna komunikacija
- Neverbalna komunikacija
- Komunikacija sa različitim javnostima
- Društvene mreže.

Tema sedmog modula je: “Samoosnaživanje”, a trajao je u periodu od 17 - 19. 7. 2018. Sažetak modula:
- Upoznavanje sa svojim prilikama i preprekama
- Jačanje samopouzdanja
- Preuzimanje vlasništva nad svojim postupcima
- Stvaranje pozitivne slike o sebi.

Tema osmog modula je: ”Ljudska prava i rodna ravnopravnost”, a trajao je od 19 - 21. 7. 2018. Sažetak modula:
- Pojam, vrste i koncept ljudskih prava
- Stereotipi, predrasude i diskriminacija
- Ljudska prava u medijima
- Pojam spola i roda
- Rodna (ne)ravnopravnost
- Pojam rodno zasnovanog nasilja
- Aktivizam u promociji ljudskih prava.

U okviru svake teme, poseban akcenat je stavljen na učesnike kao pokretače u svojoj zajednici, a učili su kako trebaju komunicirati sa mladima iz zajednice i sa medijima, kako da ojačaju svoje osobine za veći uspjeh, te kako trebaju da rade na promociji ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Pored radionica, mladi učesnici su imali priliku prisustvovati na “Kafi sa…” u okviru tema koje su radili.

Tuzlanski ljetni institut (TSI)
BILD IT je program pokrenut 2014. godine a izašao je kao rezultat rada Tuzlanskog ljetnog instituta, koji pruža jednogodišnji trening za sve one koji žele usvojiti sve potrebne vještine da bi postali uspješni Full-Stack programeri. Trenutno je 47 polaznika treninga zaposleno u 16 softverskih kompanija, od kojih su mnoge članice Bit Alijanse.

Bit Alijansa, kao vodeće udruženje softverskih kompanija trenutno broji 44 kompanije članice, koje zapošljavaju preko 60% IT radne snage u BiH, te ima saradnju sa preko 40 institucija i organizacija.

U periodu od 2. do 5. jula 2018. godine održan je jubilarni deseti Tuzla Summer Institute (Tuzlanski ljetni institut). Učesnici su imali priliku da nastave put do zvanja softverskog programera tokom jednogodišnje besplatne obuke. Institut je ove godine okupio preko 200 učesnika, a među njima je bila i članica Omladinske grupe ORC-a Tuzla, Samira Aličić. Predavači su bili stručnjaci iz BiH i iz drugih zemalja - Švicarske, Velike Britanije i SAD-a.

Kamp mladih Crvenog krsta Živinice – „Drenik 2018“
Crveni križ Živinice svake godine organizuje Kamp Mladih na lokalitetu PD Drenik, u cilju okupljanja mladih volontera iz cijele BiH, pa i regije. Ove godine je kamp trajao od 20. do 23. jula, a tematika kampa je bila medjuvršnjačko nasilje i deseminacija o Crvenog Križu. Edukatori su bili volonteri CK Živinice i CKTK.


Član OG ORC-a Deni Trumić je prisustvovao kampu u svojstvu organizacijskog tima Crvenog Križa Živinice za Kamp “Drenik 2018”.

ONAuBiH sedmica
“ONAuBiH sedmica” je naziv aktivnosti koje je organizovala Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini u periodu od 2. do 6. jula 2018. godine. Cilj ove sedmice je da se promoviše rad ONAuBiH-a kroz različite aktivnosti u lokalnim zajednicama, poput gostovanja u lokalnim medijima, razgovora sa lokalnim nevladinim organizacijama, flashmobovima i drugim aktivnostima. Učešće u aktivnostima su uzele ekipe iz 13 različitih gradova (Živinice, Goražde, Sarajevo, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Brčko, Travnik, Doboj, Bihać, Breza, Zenica i Gradačac), a čine ih članovi asocijacije.

Omladinska novinska asocijacija u BiH je nevladina organizacija stvorena s ciljem da mladima omogući kvalitetno obrazovanje na svim poljima novinarskog posla kroz različite seminare, radionice, treninge. Slovi kao multinacionalna i multietnička organizacija, osposobljena pružiti mladima priliku da se pobliže upoznaju sa medijima i učestvuju u kreiranju vlastitog medijskog prostora. Vizija ONAuBiH-a je društvo gdje je javnost medijski osviještena, gdje su mediji slobodni, a izvještavanje korektno, tačno i u interesu javnosti.

Članovi Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra u Tuzli, Samira Aličić i Deni Trumić, su sproveli aktivnosti u Živinicama, promovisanjem asocijacije na lokalnim medijima, razgovorom sa lokalnim timovima ASuBiH-a i Omladinske banke, te glavnom aktivnosti na Bulevaru, koja se sastojala od flashmoba i promovisanja vijesti koje su zainteresovale javnost. U okviru “ONAuBiH sedmice” rađen je i projekat “Humans of Bosnia and Herzegovina”, gdje su članovi asocijacije razgovarali sa građanima i slušali njihove priče.

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине