Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U APRILU 2019.


Divided Past – Joint future: Rezultati selekcije za trening iz društvenih inovacija na polju izgradnje mira i pomirenja.

Poziv za učešće na treningu iz društvenih inovacija na polju izgradnje mira i pomirenja je objavljen 7. aprila, za koji je bilo potrebno dostaviti prijavu u obliku koncepta projektnog prijedloga.

Cilj treninga iz društvenih inovacija je kreirati inovativne projekte na temu pomirenja, koji su bazirani na međusektorski pristup rješavanju društvenih izazova.

Poziv za prijavu na trening je zatvoren 21. aprila, nakon čega su izabrane četiri organizacije sa zadovoljavajućim konceptima projektnog prijedloga. Organizacije koje su prošle proces selekcije su IPAK – Mladost gradi budućnost, Eko Leonardo, Ženska Vizija i Udruženje logoraša Novi Grad Sarajevo.

Sljedeći koraci u implementaciji treninga iz društvenih inovacija na polju izgradnje mira i pomirenja su identifikacija i mapiranje relevantnih stakeholdera za organizacije koje su uspješno prošle proces selekcije, kao i kreiranje modela ciljne grupe za svaku organizaciju kroz metodu empatijske mape.

Trening iz društvenih inovacija na polju izgradnje mira i pomirenja je aktivnost u sklopu projekta Divided Past – Joint Future, čiji je projektni lider organizacija OKC Banja Luka. Projekat je podržan od strane Evropske Komisije kroz program IPA fondova.

Fokus grupa „Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru“

9 aprila je u hotelu Central Sarajevo održana fokus grupa na temu “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” u organizaciji Fondacije "Mediacentar".

U fokus grupama učesnici su diskutovali o određenom problemu uz stručno moderiranje razgovora,a također učesnici su kroz video zapise intervjua i članaka sa portala donosili svoja mišljenja i zaključke.

Fokus grupa je bila nastavak trening radionica o medijskog pismenosti i informisanosti koje su bile organizovane u mjesecu januaru ove godine.

Na fokus grupi je učestvovao Benjamin Burek ispred Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Festival savremene žene 2019.

Nakon Prvog međunarodnog Festivala savremene žene koji je pokupio sve simpatije i oduševio goste i gošće, 11.aprila je svečanom ceremonijom u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvoren Drugi međunarodni Festival savremene žene u organizaciji Radio Kameleona i Ženski.ba.

Više od 100 žena iz BiH, susjednih država i svijeta okupilo se u Tuzli kako bi u četiri dana koliko traje festival razmjenjivale mišljenja, govorile o svojim iskustvima i promovirale ravnopravnost, kroz predavanja, panel diskusije i motivacione govore. Ispred ORC-a Tuzla kao volontera učešće je uzela Mirela Biković.


Omladinska grupa ORC Tuzla

Jačanje kapaciteta omladinskih aktivista i izgradnja tima – Javorje 2019.

Na Javorju je od 26. do 28. aprila održana aktivnost jačanja kapaciteta omladinskih aktivista i izgradnje tima. Aktivnost je održana u sklopu follow up faze projekta Youth Work in Progress, na kojem je Omladinski resursni centar jedan od partnera.

Aktivnost je obuhvatala izgradnju tima kroz uspon na planinu Konjuh do planinarskog doma Javorje i jačanje kapaciteta omladinskih aktivista kroz informativne i trening sesije na temu liderstva, projektnog menadžmenta, online učenja, mentorstva u omladinskom radu, kao i digitalnih alata u implementaciji aktivnosti omladinskih organizacija i generalno u omladinskom radu.

  

Na aktivnosti jačanja kapaciteta omladinskih aktivista i izgradnje tima je učestvovalo 12 članova Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra.
Aktivnost je podržala organizacija SEEYN iz Sarajeva, nosilac projekta Youth Work in Progress, finansiran od strane Evropske Komisije kroz program Erasmus 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине