Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U MARTU 2021.

Zapadni Balkan za promjene

U okviru projekta „Zapadni Balkan za promjene“, kojeg provodi Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI), omladinski lideri iz cijele BiH su radili na stvaranju kampanja za društvene mreže u nastojanju da promovišu mir i međukulturalno razumijevanje, te podignu svijest o važnim temama koje utiču na njihove zajednice i rad.

U petak 26.03.2021. godine, tokom ceremonije u Sarajevu, CPI je zajedno sa partnerima iz Međunarodne organizacije za migracije u BiH dodijelio nagrade pobjedničkim timovima čije su kampanje zajednički dosegle preko 130 hiljada ljudi u manje od mjesec dana promocije.

Omladinski Resursni Centar je na ovoj ceremoniji zauzeo treće mjesto a nagradu i ime ORC-a preuzeo je Malik Sakić.

CAT Bosna i Hercegovina

Tokom mjeseca marta, nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „CAT – Bosna i Hercegovina“.

Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama.

Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na:
Facebook, Web Portal, Instagram i Youtube kanal.

 

Tuzla Brain Week

29.03.2021. godine svečano je otvoren osmi po redu Tuzla Brain Week u kongresnoj sali Hotela Tuzla. Tuzla. Brain Week tradicionalni je projekt koji već godinama provodi Vijeće studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“, a stvoren je po ideji studenata voljnih da rade na promociji neuroznanosti.


Projekt se održava u okviru inicijative „Brain Awareness Week“ svakog marta tokom od 2014. godine, a podržavaju ga DANA i FENS kao jedini projekat ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Moderiranje i otvaranje svečane ceremonije Tuzla Brain Weeka pripalo je Maliku Sakiću iz Omladinskog Resursnog Centra, Maliku i CAT BiH projektu ovom prilikom je uručena zahvalnica za značajan doprinos u uspješnoj implementaciji Tuzla Brain Week-a 2021. godine.

Podcast MeetUp – Helem Nejse

Podcast je u posljednje vrijeme sve popularniji u Bosni i Hercegovini. Mladi iz svih dijelova naše zemlje prate domaće ali i regionalne podcast emisije i nerijetko se i sami odluče za pokretanje podcasta. Popularizaciji ovog formata u BiH uveliko su doprinijeli i Čika Gagara, Stihomir Klepić i Toši Domaćin, članovi sarajevskog benda Helem Nejse koji, kreirajući različite multimedijalne sadržaje, pomjeraju granice, a koji su, baš zato, bili i gosti #02 Zenica Podcast MeetUp-a.Sa mladima iz Zenice ali i drugih bh. gradova koji su zainteresovani za ovu formu, na drugom Podcast MeetUp-u razgovarali su o svojoj emisiji Rejdio Šou, te o tome kako dobru ideju pretočiti u djelo.

„Teško je reći kako napraviti dobru priču jer to ni mi baš ne znamo ali ono što je sigurno bio fokus naše priče je to da kada imate neku ideju i volju za rad i kada nešto želite, da budete istrajni i da nikada ne odustajete“ – istakao je Stihomir Klepić iz Helem Nejse.

Omladinska grupa ORC Tuzla

Na sastanku omladinske grupe razgovarali smo o predstojećim aktivnostima i važnim datumima koje ćemo zajedno obilježiti. Prvi od tih datuma jeste 02. april - Svjetski dan autizma koji planiramo simbolično obilježiti prodavajući različite pari čarapa nakon čega bismo od donacije posjetili djecu sa autizmom i uručili im simboličan poklon i pažnju.

Nakon Svjetskog dana autizma planirano je učestvovanje na ekološkoj akciji Paučkog jezera na Konjuhu 10. aprila koji organizuje Rafting klub ,, Tuzlak '' .

Razgovarali smo o saradnji sa Koalicijom za borbu protiv mržnje i zajedničke aktivnosti i podršku. Također o implementaciji budućeg projekta koji bi sproveli, a čiji je fokus na mentalnom zdravlju i umjetnosti - ,, Ako sa riječima znaš - one mogu biti spas.. ''

PodPatrola – Ankete Tuzla

Šta građani Tuzle misle o Srbima, Hrvatima i Bošnjacima? Mali predljivi nacionalgrebci vam donose najnovije informacije! VIDEOPitali smo građane/ke Tuzle ko je odgovoran što u BiH još uvijek nema vakcina? VIDEO

 

Prvo Internacionalno piano takmičenje „Sergei Rachmaninoff“

Prof.mr Monika Tadić i prof. Džan Dervišević, u partnerstvu sa Omladinskim Resursnim Centrom (ORC) Tuzla, a u okviru dodatnih aktivnosti ALF Mreže BiH, tokom maja organizuju Prvo internacionalno online piano takmičenje „Sergei Rachmaninoff. Takmičenje je javna muzičko-pedagoška manifestacija u kojoj učestvuju redovni i vandredni učenici osnovnih, srednjih škola ili srodnih muzičkih instutucija.

Takmičenje se održava online između 24-28. maja 2021. godine, prijave su do 20. Maja 2021. Takmičenje se izvodi na klavir solo i klavir duo (kao i četveroručno). Kotizacije / donacije učesnika za sve kategorije su 20 €.

Pobjednik “Laureat” svake kategorije pored diplome dobija i zlatnu medalju.
Posebna novčana nagrada za odsvirano djelo S. Rachmaninoffa u kategoriji Baby kategoriji kategoriji od A do F (osnovna škola) i u kategoriji G i H (srednja škola).

Svi učesnici i njihovi profesori dobijaju diplome u elektronskoj formi.

Žiri
Žiri sačinjavaju Internacionalni eminentni profesori koji ujedno učestvuju i na drugim Internacionalnim takmičenjima širom svijeta:
István I Székeli – Španija / Mađarska
Marija Maksimova - Makedonija
Margarita Vujović – Rusija / Srbija

Takmičenje će biti održano u okviru ALF Virtual Marathon for Dialogue in the EuroMEd
Krajnji rok za vaše prijave i slanje radova je 20. Maj 2021. godine.
Više informacija o samom takmičenju, kategorijama, bodovanji, kao i samu prijavu možete naći na web stranici:.https://pianobih.com

 

REDOVNE AKTIVNOSTI ORC I HCA TUZLA

Tokom marta radili smo na održavanju i razvoju komunikacija i koordinacije unutar Omladinske mreže Bosne i Hercegovine (www.omladina-bih.net). U okviru toga smo svakodnevno na mejling listu mreže (posta@omladina-bih.net, alfbih@googlegroups.com ), ali i na druge adrese u Bosni i Hercegovini i regiji distribuirali informacije interesantne za mlade i omladinski aktivizam u BiH. Vršili smo korespondenciju sa organizacijama i pojedincima zainteresovanim za rad mreže, odgovarali na upite vezane za određene aktivnosti, edukacije i ostale informacije vezane za aktivizam mladih u BiH. Isto tako, naš projektni tim nastavio je sa apliciranjima za projekte.

 

PLANOVI HCA/ORC-A ZA APRIL 2021.

- Počeli smo sa aktivnostima u novom ciklusu CAT - Expanding the Media Toolbox. U okviru ovoga ćemo emitovati dokumetarni film „Efendijin zavjet“, u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, početi sa realizacijom II „Digitalne akademije“ sa mladima iz BiH, nastaviti serijal „Mačke u lokalnoj zajednici u saradnji sa RTV7 Tuzla, nastaviti snimanje „PodCat-a sa Malikom, ovoga puta sa mladim vijećnicima i odbornicima širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fondacija Boris Divković, Snimiti 50 emisija "CATPatrole", koje će se tokom ljeta emitovati na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom u saradnji sa FIST Production Sarajevo. , Kontinuirano nastaviti sa online kampanjom (Vijesti i prilike za mlade, poruke i glasovi mladih, video, foto, meme sadržaj), Realizovati 20 pub kvizova širom Bosne i Hercegovine na temu aktivizma, izgradnje mira i povjerenja, političke i medijske pismenosti u saradnji sa našim partnerima, Proširiti CAT BiH tim sa mladima iz Omladinske grupe ORC Tuzla
- Nastavak aktivnosti u okviru ALF Mreže BiH. U okviru ovoga ćemo u narednom periodu organizovati Prvo internacionalno online piano takmičenje „Sergei Rachmaninoff, a u okviru ALF Virtual Marathon for Dialogue in the EuroMEd, krajem aprila organizovati međunarodnu on-line debatu za Organizacije Civilnog društva sa temom „Kako djelovati u okviru krizne suticije uzrokovane pandemijom COVID-a“. O ovome ćemo vas obavijestiti u skorije vrijeme
- Nastavak aktivnosti u okviru partnerskog projekta „Youth Rule o Law LAV (YroLL), čiji je nosilac Udruženje „Ja BiH u EU“ iz Sarajeva, a podržan je od strane Evropske unije. Projekat će trajati 30 mjeseci. O aktivnostima ćemo vas informisati na našim glasilima.
- Nastavak rada na fundraisingu.
- I, akoBogda početak realizacije rekonstrukcije tavana iznad naših kancelarija, koji smo dobili od grada Tuzla na korištenje, te otvaranje Centra Aktivista Tuzle.
Ovom prilikom pozivamo sve koji poznaju organizaciju, donatora, pojedinca ili sl. koji nam može pomoći u rekonstrukciji tavana, da nam jave. Hvala!

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине